Składniki:
na biszkopt:
- 5 jajek (osobno białka i żółtka)
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki kakao
- szczypta soli
- 2 galaretki - u mnie wiśniowa i pomarańczowa rozpuszczone w 0,4l wody każda
- śmietana kremówka - 330ml
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki ciepłej wody
- 100g czekolada i 40g masła *,
- poncz do nasączenia biszkopta - ok. 3/4 szklanki (np. nalewka wiśniowa, kawa)
1) Przygotowujemy galaretki, przelewamy do misek i wstawiamy do lodówki do stężenia.
2) Białko z solą ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier po łyżce (cały czas ubijamy), kolejno żółtka. Dodajemy przesianą mąkę i kakao i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy do blachy (u mnie 18x28cm) lub tortownicy i pieczemy w 160C do suchego patyczka - ok. 20- 25 min. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, zdecydowanym ruchem uderzamy o blat i wstawiamy do piekarnika - studzimy w uchylonym piekarniku.
3) Wystudzony biszkopt przekrajamy na 3 blaty, jeden układamy na dnie formy, nasączamy 1/3 ponczu.
4) Galaretkę kroimy w kostkę. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, wlewamy płynną żelatynę i jeszcze chwilę miksujemy. Mieszamy masę z pokrojoną galaretką i przekładamy nią ciasto, pamiętając o nasączeniu każdego blatu.
5)Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej, płynną pokrywamy równo wierzch ciasta, możemy posypać kolorową posypką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
* z tej proporcji uzyskacie twardą, łatwo łamiącą się polewę, która jest pyszna i chrupiąca, ale może sprawiać problemy przy krojeniu,co zresztą widać na zdjęciach :) Jeśli chcecie uzyskać bardziej "miękką" polewę rozpuście czekoladę z kremówką lub mlekiem :)
Mam nadzieję, że w miarę jasno udało mi się przedstawić ten przepis, wbrew temu jak wygląda jest dużo mniej skomplikowany, zachęcam do wypróbowania :)
Smacznego!
pysznie wygląda
OdpowiedzUsuń