sobota, 7 marca 2015

Wuzetka vs. śmietanowiec?

W sumie nie wiem, jak nazwać to ciasto - ze względu na pyszny kakaowy biszkopt, śmietankowy krem i czekoladową polewę skłaniałabym się ku wuzetce, jednak kawałki galaretki też nie pozostają bez znaczenia.. Ale nie ważne jak się nazywa, ważne jak smakuje, więc jeśli szukacie propozycji na weekendowe ciasto, to nie marnujcie ani chwili dłużej. Ciasto nie jest pracochłonne, ale wymaga kilku etapów przygotowania i najlepiej żeby postało noc w lodówce - zdecydowanie warto poczekać  :)


 


Składniki:
na biszkopt:
  • 5 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki kakao
  • szczypta soli
na krem:
  • 2 galaretki - u mnie wiśniowa i pomarańczowa rozpuszczone w 0,4l wody każda
  • śmietana kremówka - 330ml
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki ciepłej wody
dodatkowo:
  • 100g czekolada i 40g masła *, 
  • poncz do nasączenia biszkopta - ok. 3/4 szklanki (np. nalewka wiśniowa, kawa)

1) Przygotowujemy galaretki, przelewamy do misek i wstawiamy do lodówki do stężenia.
2) Białko z solą ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier po łyżce (cały czas ubijamy), kolejno żółtka. Dodajemy przesianą mąkę i kakao i delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy do blachy (u mnie 18x28cm) lub tortownicy i pieczemy w 160C do suchego patyczka - ok. 20- 25 min. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, zdecydowanym ruchem uderzamy o blat i wstawiamy do piekarnika - studzimy w uchylonym piekarniku.
3) Wystudzony biszkopt przekrajamy na 3 blaty, jeden układamy na dnie formy, nasączamy 1/3 ponczu.
4) Galaretkę kroimy w kostkę. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, wlewamy płynną żelatynę i jeszcze chwilę miksujemy. Mieszamy masę z pokrojoną galaretką i przekładamy nią ciasto, pamiętając o nasączeniu każdego blatu.
5)Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej, płynną pokrywamy równo wierzch ciasta, możemy posypać kolorową posypką. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

* z tej proporcji uzyskacie twardą, łatwo łamiącą się polewę, która jest pyszna i chrupiąca, ale może sprawiać problemy przy krojeniu,co zresztą widać na zdjęciach :) Jeśli chcecie uzyskać bardziej "miękką" polewę rozpuście czekoladę z kremówką lub mlekiem :)

Mam nadzieję, że w miarę jasno udało mi się przedstawić ten przepis, wbrew temu jak wygląda jest dużo mniej skomplikowany, zachęcam do wypróbowania :)
Smacznego!

1 komentarz: