Mleko w proszku długo czekało, aż je wykorzystam, no a skoro już nadeszła sesja i w dodatku spodziewam się niedługo gości, to idealny moment na przygotowanie bloku czekoladowego. Wersja może trochę mniej kaloryczna od zwykłego bloku, ma w sobie dużo ryżu, który nadaje dodatkowej objętości, a kalorii ma niewiele, ale spokojnie nadrabiają za niego pozostałe składniki. Jeśli wolicie blok bardziej zwarty, dodajcie mniej ryżu, więcej herbatników/ orzechów. Bardziej czekoladowy? Możecie dodać roztopioną czekoladę, nie ma najmniejszego problemu, blok i tak Wam wyjdzie i będzie znikał w zastraszającym tempie. Mam nadzieję, że B. zostawi moim gościom chociaż kawałek do spróbowania.. :)
Składniki:
- 200g mleka w proszku
- 120g masła
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 0,5 szklanki wody
- 2 łyżki wiśniówki/ likieru (można pominąć)
- 30g ryżu preparowanego
- 120g pokruszonych herbatników
- 50g orzeszków ziemnych
- ew. inne orzechy, rodzynki
W garnuszku gotujemy razem: wodę, cukier, masło i kakao, aż masło się rozpuści. Przelewamy do miski, dajemy masie chwilę przestygnąć, ale nie za długo, po czym miksujemy ją z mlekiem w proszku. Mieszamy z wiśniówką i herbatnikami, ryżem i orzeszkami. Wykładamy do blachy (ok. 22x26cm), może być węższa keksówka, wtedy blok wyjdzie wyższy, i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc aż się stężeje.
W przepisie podałam większą ilość mleka w proszku niż sama użyłam (150g), wtedy masa powinna lepiej tężeć :)
Smacznego!
świetne...muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńEwaM
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń