Może ktoś się skusi, żeby upiec go na święta? :)
Składniki (na blachę: 28x18cm)
- 100g pokruszonych herbatników
- 500g zmielonego twarogu
- 2/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 100 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki likieru lub syropu kawowego
- na wierzch: 200ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, kakao do posypania
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i w miarę równomiernie wysypujemy na nią pokruszone ciastka. W misce miksujemy twaróg, jajka, przestudzoną kremówkę, cukier, mąkę i likier do połączenia się składników. Wylewamy na pokruszone ciastka i pieczemy w 160C ok. 30-35 minut. Odstawiamy do przestudzenia, a najlepiej na całą noc wstawiamy do lodówki. Następnego dnia ubijamy na sztywno kremówkę z cukrem pudrem i smarujemy nią wierzch ciasta. Posypujemy kakao (można też użyć płatków czekoladowych).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz