wtorek, 10 marca 2015

Ciasto dyniowe z czekoladą.

Przy porządkach w zamrażalniku odkryłam jeszcze kilka pudełeczek z puree dyniowym i postanowiłam dłużej nie czekać :) Jeśli u Was też pozostały jakieś dyniowe zapasy to zachęcam do pieczenia. Może trochę poza sezonem, w końcu nadchodzi wiosna, co można stwierdzić po temperaturach, ale mała odmiana nie zaszkodzi. Ciasto jest bardzo proste do wykonania, z kategorii "włóż wszystko do miski i dokładnie wymieszaj", nikt nie powinien mieć problemu :) Jest chrupiące z zewnątrz, wilgotne w środku, korzenne, z drobinkami czekolady i idealnie pasuje do popołudniowej kawy :) No i od B. otrzymało 10/10, a to niezłe osiągnięcie :)



Składniki:
  • 2 niepełne szklanki mąki
  • 1 szklanka puree dyniowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • ok. 50g drobinek czekoladowych
  • cukier puder do posypania
Jak już mówiłam, wszystkie składniki (najlepiej żeby były w temp. pokojowej), oprócz czekolady dokładnie mieszamy, ew. miksujemy. Dodajemy czekoladę, mieszamy i przekładamy do keksówki. Pieczemy w 170C ok. 30-40 min - do suchego patyczka.
Możemy podawać posypane cukrem pudrem lub polane czekoladą :)

Smacznego!

PS Z okazji Dnia Kobiet role się chyba odwróciły i to B. postanowił mnie spasać... Tak wygląda 1,7 kg szczęścia:

1 komentarz:

  1. Ciasto bardzo apetyczne, a prezent cudowny. Zazdroszczę! Pozdrawiam (:

    OdpowiedzUsuń