poniedziałek, 2 marca 2015

Truskawkowe tiramisu z białą czekoladą.

Już tęsknię do letnich owoców- dlatego w ruch poszły truskawki z zamrażalnika. Jeśli też nie możecie się doczekać, aż temperatura zacznie wreszcie przekraczać przynajmniej 10C, to chociaż spróbujcie lata na talerzu, albo- jak w tym wypadku - w kieliszku :)


 


Składniki (na 4 kieliszki):
  • mascarpone - 200g
  • śmietana 30% - 250g
  • cukier puder - 1 łyżka
  • podłużne biszkopty - ok. 10 sztuk
  • zaparzona mocna kawa- 150-200ml (+ew. likier)
  • 3 garści truskawek
  • biała czekolada do posypania
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, następnie, po łyżce dodajemy mascarpone, cały czas miksując. Truskawki blenderujemy na mus, jeśli są bardzo kwaśne, możemy je trochę dosłodzić. Na dno każdego kieliszka wkładamy pokruszony biszkopt, nasączamy go kilkoma łyżeczkami kawy, kładziemy łyżkę musu truskawkowego, część masy śmietanowej i jeszcze raz to powtarzamy. Wierzch dekorujemy białą czekoladą, choć kakao czy pokruszone biszkopty też się sprawdzą :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz