niedziela, 22 lutego 2015

Pancakes z bitą śmietaną, czekoladą i dżemem porzeczkowym.

Kiedy B. zaczął wczoraj fantazjować o prawdziwie amerykańskich pancakes, pomyślałam, że to w sumie całkiem niezły pomysł na weekendowe śniadanie. Proporcje są całkiem spore, wyszło mi 7 dużych naleśników, puszystych, ale jednocześnie dość "treściwych". Mi wystarczył jeden, żeby się najeść, więc jeśli nie macie do wykarmienia takiego B. to proponuję zmniejszyć proporcje :)
Co do zdjęć - już się tłumaczę - zdążyłam tylko odwrócić się po aparat, kiedy bita śmietana poczyniła taki oto exodus, wolałam już tego nie naprawiać, żeby nie skończyło się większą katastrofą :D Na szczęście nie wpłynęło to na walory smakowe :)




Składniki:
  • 250g mąki
  • 250g mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • ew. do dekoracji i przekładania: czekolada/ nutella/ masło orzechowe/ dżem/ bita śmietana/ kajmak - wg uznania i własnego pomysłu :)
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy obędzie się bez miksera, no chyba, że do ubicia śmietany). Smażymy na patelni bez tłuszczu, po ok. 2-3 min z każdej strony na niezbyt dużym ogniu. Dekorujemy wg. uznania.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz