niedziela, 22 marca 2015

Drożdżowe bułeczki prosto z.. patelni :)

Tak, dobrze przeczytaliście, bułeczki z patelni :) Jeśli posiadacie nieprzywierającą patelnię, to obejdzie się nawet bez smażenia na oleju, a bułeczki i tak będą chrupiące :) Najlepsze jeszcze na ciepło. Nie licząc czasu, który musicie im dać na wyrośnięcie, szybkie i bardzo proste w wykonaniu, tylko pięć składników, w sam raz na niedzielne późne śniadanie lub podwieczorek :)


 


Składniki (na 8 bułeczek):
  • 300g mąki
  • szklanka maślanki
  • 25g drożdży
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • ew. 2-3 łyżki letniej wody
Maślankę mieszamy z drożdżami, odstawiamy na 20 minut, następnie mieszamy z pozostałymi składnikami i zagniatamy. Jeśli ciasto będzie się słabo łączyło dodajemy kilka łyżek wody. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5h w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na blacie i za pomocą szklanki lub miseczki wycinamy bułeczki. Odkładamy je do wyrośnięcia jeszcze na 15 minut. Rozgrzewamy patelnię, kładziemy na nią bułeczki (u mnie mieściło się ok. 4 na raz) i.. patrzymy jak pięknie rosną :) "Smażymy" je do przyrumienienia, ok. 5 minut z każdej strony.

Świetnie smakują zarówno w wersji na słodko (masło orzechowe, dżem) jak i słono (B. poleca serki topione :) )


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Bułeczki z patelni? Rewelacja. Dzisiaj je zrobiłam i z pewnością często będą gościć na moim stole. Najlepiej smakują z pastą z orzeszków ziemnych https://onedaymore.pl/sklep/pasta-z-orzeszkow-ziemnych-smooth-zestaw/ z różnymi dodatkami. Koniecznie musisz spróbować tej kombinacji.

    OdpowiedzUsuń