niedziela, 29 marca 2015

Sernik cappuccino na herbatnikach z bitą śmietaną.

Pyszny, kawowy sernik, zebrał dobre opinie od obu współlokatorów, a dzisiaj jeszcze prawdopodobnie zostanie poddany testowi przez A.,więc nie pozostało mi nic innego jak tylko podzielić się z Wami przepisem na to cudo. Pracy niewiele, w końcu spód to tylko pokruszone ciastka, reszta praktycznie robi się sama. I całe szczęście, bo znika w błyskawicznym tempie (prawda, B.? :) )
Może ktoś się skusi, żeby upiec go na święta? :)


 


Składniki (na blachę: 28x18cm)
  • 100g pokruszonych herbatników
  • 500g zmielonego twarogu
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki likieru lub syropu kawowego
  • na wierzch: 200ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, kakao do posypania
Śmietanę podgrzewamy w garnuszku razem z kawą, aż do jej rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i w miarę równomiernie wysypujemy na nią pokruszone ciastka. W misce miksujemy twaróg, jajka, przestudzoną kremówkę, cukier, mąkę i likier do połączenia się składników. Wylewamy na pokruszone ciastka i pieczemy w 160C ok. 30-35 minut. Odstawiamy do przestudzenia, a najlepiej na całą noc wstawiamy do lodówki. Następnego dnia ubijamy na sztywno kremówkę z cukrem pudrem i smarujemy nią wierzch ciasta. Posypujemy kakao (można też użyć płatków czekoladowych).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz