środa, 28 stycznia 2015

Blok czekoladowy z ryżem preparowanym.

Mleko w proszku długo czekało, aż je wykorzystam, no a skoro już nadeszła sesja i w dodatku spodziewam się niedługo gości, to idealny moment na przygotowanie bloku czekoladowego. Wersja może trochę mniej kaloryczna od zwykłego bloku, ma w sobie dużo ryżu, który nadaje dodatkowej objętości, a kalorii ma niewiele, ale spokojnie nadrabiają za niego pozostałe składniki. Jeśli wolicie blok bardziej zwarty, dodajcie mniej ryżu, więcej herbatników/ orzechów. Bardziej czekoladowy? Możecie dodać roztopioną czekoladę, nie ma najmniejszego problemu, blok i tak Wam wyjdzie i będzie znikał w zastraszającym tempie. Mam nadzieję, że B. zostawi moim gościom chociaż kawałek do spróbowania.. :)

 



Składniki:
  • 200g mleka w proszku
  • 120g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżki wiśniówki/ likieru (można pominąć)
  • 30g ryżu preparowanego
  • 120g pokruszonych herbatników
  • 50g orzeszków ziemnych
  • ew. inne orzechy, rodzynki
W garnuszku gotujemy razem: wodę, cukier, masło i kakao, aż masło się rozpuści. Przelewamy do miski, dajemy masie chwilę przestygnąć, ale nie za długo, po czym miksujemy ją z mlekiem w proszku.  Mieszamy z wiśniówką i herbatnikami, ryżem i orzeszkami. Wykładamy do blachy (ok. 22x26cm), może być węższa keksówka, wtedy blok wyjdzie wyższy, i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc aż się stężeje.
W przepisie podałam większą ilość mleka w proszku niż sama użyłam (150g), wtedy masa powinna lepiej tężeć :)

Smacznego!

4 komentarze: