czwartek, 22 stycznia 2015

Kakaowe ricotta hotcakes z drobinkami czeoladowymi.

Wolna środa zawsze zwiastuje jakieś dobre śniadanie, tym razem prócz B. załapał się na nie i K. Smakowało obu, a to już o  czymś świadczy :) Więc jeśli marzy Wam się słodkie śniadanie, to nie ma na co czekać. Porcja ze zdjęcia należy oczywiście do B., miał być wysoki, zgrabny stosik, ale po kilku próbach walki z grawitacją poddałam się :)
Oczywiście, jeśli ktoś woli hotcakes w wersji podstawowej wystarczy nie dodawać kakao i chocolate chips, a w wersji bardziej "fit" znajdziecie je TUTAJ.





Składniki (na ok. 17 placuszków):
  • 100g ricotty
  • 1 łyżka masła (najlepiej miękkiego lub nawet roztpionego)
  • 1 jajko 
  • 25g cukru
  • 50g mąki
  • 80g mleka
  • 1 łyżka kakao
  • ok. 40g drobinek czekoladowych
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Jeśli się spieszymy, to po prostu miksujemy wszystkie składniki razem, aż się dokładnie połączą. Jeśli mamy chwilę czasu, to oddzielamy białko, ubijamy je na sztywno i dopiero dodajemy do pozostałych zmiksowanych już razem składników - hotcakes są wtedy bardziej puszyste i po prostu ładniejsze :) Smażymy z obu stron na patelni bez tłuszczu na niezbyt dużym ogniu. Podajemy z dowolnymi dodatkami, osobiście polecam masło orzechowe :)

Smacznego!

1 komentarz: