piątek, 5 grudnia 2014

Kawowo- czekoladowy deser lodowy.


 Na dworze zimno, ale to przecież wcale  nie przeszkadza w pałaszowaniu lodów w ciepłym domu :) Dlatego dzisiaj proponuję deser lodowy, baaardzo aromatyczny, na bazie kremówki i jajek :)




Składniki (na 4 porcje takie jak na zdjęciu):
  • 2 jajka
  • 50g cukru
  • 150 ml kremówki
  • 50g gorzkiej czekolady (najlepiej w płatkach lub drobnych kawałeczkach)
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (najlepiej w proszku)
  • 1 łyżka syropu Irish Cream lub likieru 
Ubijamy białka na sztywną pianę. Miksujemy razem żółtka z cukrem, kawą i syropem i delikatnie mieszamy z białkami. Osobno ubijamy kremówkę i delikatnie mieszamy z pozostałą masą, dodajemy jeszcze czekoladę. Przekładamy do małych naczynek/pojemniczków (u mnie plastikowe opakowania po lodach) i wkładamy do zamrażalnika aż stężeje. Jeśli deser będziemy chcieli wyłożyć później na jakiś ozdobny talerzyk, to warto pojemniczek przed nałożeniem masy wyłożyć folią spożywczą, lub po prostu po wyjęciu z zamrażalnika ogrzać go trochę w dłoniach albo ciepłej wodzie, to ułatwi nam potem wyjęcie lodów :)

Smacznego! 

Usłyszałam dzisiaj od B., że jestem coraz bliżej swojego celu, którym jest "spasanie" go,  tym bardziej, że zima i mróz mi w tym pomagają. Chyba nie będę zaprzeczać, tym bardziej, że moja kulinarna lista "things to do" wcale się nie skraca.. :)

2 komentarze: