wtorek, 21 lipca 2015

Tort kawowy przekładany kremem z gorzkiej czekolady i masą śmietanową z jagodami.


Obiecany, spóźniony tort urodzinowy dla Taty. Albo naprawdę wszystkim bardzo smakował, albo bardzo dobrze udawali :) O. poleca, na opinię B. jeszcze muszę chwilę poczekać. Z wakacji w Borach Tucholskich przywiozłam uzbierane jagody, więc wykorzystałam je w tym przepisie, ale możecie śmiało użyć innych sezonowych owoców :)




Składniki - ciasto:
  • 280g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 280g miękkiego masła
  • 180g cukru
  • 5 jajek
  • 2,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
Składniki- krem czekoladowy:
  • 300g śmietany kremówki
  • 160g gorzkiej czekolady stopionej w kąpieli wodnej
Składniki - krem śmietanowy:
  • 500g śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150g serka mascarpone
Dodatkowo:
jagody- ok. 1,5 szklanki
wiórki czekoladowe/ drobno pokrojona czekolada mleczna~60-80g
0,5 szklanki kawy (można dodać trochę likieru) do nasączania

Najpierw przygotowujemy krem czekoladowy - to dość ważne, bo musi się porządnie schłodzić (kilka godzin) zanim będziemy go ubijać. Podgrzewamy kremówkę i wrzucamy to niej pokruszoną gorzką czekoladę, mieszamy do roztopienia. Schładzamy, wstawiamy do lodówki.

Teraz czas na ciasto. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy kolejno jajka i miksujemy, następnie dodajemy sypkie składniki i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (średnica~23cm) i pieczemy w temp. 170C ok. 40minut - do suchego patyczka. Przestudzone ciasto przekrajamy na 3 blaty podobnej grubości.

W tortownicy układamy pierwszy blat ciasta, nasączamy go 1/3 kawy. Schłodzony krem czekoladowy miksujemy do uzyskania jaśniejszego kremu, dość gęstego. Wykładamy go na ciasto i posypujemy równomiernie ok. 1/3 jagód. przykrywamy go drugim blatem ciasta, nasączamy je. Pozostałą kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Ok. połowę powstałego kremu wykładamy na ciasto, znowu posypujemy 1/3 jagód i przykrywamy kolejnym kawałkiem ciasta. Nasączamy. Zdejmujemy obręcz tortownicy, pozostałą masę wykładamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy na górze i brzegach. Dekorujemy pozostałym jagodami i mleczną czekoladą. Przed podaniem najlepiej, żeby tort spędził choć kilka godzin w lodówce :)

Smacznego!

1 komentarz: