piątek, 28 listopada 2014

Korzenne tiramisu bez jajek.

Nie wiem, jak Wasze Andrzejki, ale moje zapowiadają się przepysznie i bardzo towarzysko.





Składniki na 5 porcji (takich jak na zdjęciu):
  • 210g kremówki
  • 250g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 kieliszek likieru kawowego najlepiej
  • 6 łyżek wrzątku
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • ok. 12 podłużnych biszkoptów
2 łyżeczki kawy rozpuszczamy we wrzątku, pozostałą łyżeczkę w kieliszku likieru, mieszamy aż się rozpuszczą. Kakao mieszamy w miseczce z przyprawą do piernika. Na dno każdego kieliszka kruszymy po jednym biszkopcie, posypujemy go odrobiną kakao i polewamy ok. 1 łyżką kawy. Śmietanę ubijamy z cukrem, gdy już jest ubita dodajemy po łyżce mascarpone i dalej miksujemy. Wlewamy kieliszek likieru, krótko miksujemy. Do kieliszków rozkładamy połowę masy, która nam powstała, tworzymy kolejną biszkoptową warstwę, i nakładamy kolejną warstwę kremu (możemy do niej użyć rękawa cukierniczego). Na wierzchu posypujemy kakao, ozdabiamy połówką biszkopta i gotowe :) Najlepiej wstawić je jeszcze na noc do lodówki, jeśli nie brakuje Wam cierpliwości.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz