Nie wiem, jak Wasze Andrzejki, ale moje zapowiadają się przepysznie i bardzo towarzysko.
Składniki na 5 porcji (takich jak na zdjęciu):
- 210g kremówki
- 250g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 kieliszek likieru kawowego najlepiej
- 6 łyżek wrzątku
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- ok. 12 podłużnych biszkoptów
2 łyżeczki kawy rozpuszczamy we wrzątku, pozostałą łyżeczkę w kieliszku likieru, mieszamy aż się rozpuszczą. Kakao mieszamy w miseczce z przyprawą do piernika. Na dno każdego kieliszka kruszymy po jednym biszkopcie, posypujemy go odrobiną kakao i polewamy ok. 1 łyżką kawy. Śmietanę ubijamy z cukrem, gdy już jest ubita dodajemy po łyżce mascarpone i dalej miksujemy. Wlewamy kieliszek likieru, krótko miksujemy. Do kieliszków rozkładamy połowę masy, która nam powstała, tworzymy kolejną biszkoptową warstwę, i nakładamy kolejną warstwę kremu (możemy do niej użyć rękawa cukierniczego). Na wierzchu posypujemy kakao, ozdabiamy połówką biszkopta i gotowe :) Najlepiej wstawić je jeszcze na noc do lodówki, jeśli nie brakuje Wam cierpliwości.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz